Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Torcik z bezą i masą budyniową

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pysznie połączony w smakach tort nie taki trudny do wykonania.

Torcik z bezą i masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z bezą i masą budyniową

 

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 120 g cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych białych
  • 3 białka

 

  • Krem budyniowy:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g margaryny

Sposób przygotowania:

Torcik z bezą i masą budyniową
Przygotowujemy ciasto makowe; Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę . Do żółtek dosypujemy mak ,make i proszek do pieczenia. Pod koniec łączymy z ubita pianą . Przekładamy do blaszki o wymiarach 32 x26 cm. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy a następnie kroimy na dwa równe blaty. Ciasto kokosowe; Ubijamy białka dodajemy pod koniec ubijania cukier puder. Wsypujemy wiórka i już łyżką delikatnie mieszamy z masą . Pieczemy w takiej samej blaszce co ciasto makowe. Studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy 500 ml mleka, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń . Studzimy. Margarynę ścieramy na tarce jarzynowej ,a następnie miksujemy z zimnym budyniem. Składamy tort: Na jeden blat makowy wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy ciastem - bezą kokosową i znów wykładamy krem budyniowy. Przykrywamy blatem makowym.Przykrywamy całość masą cukrową
Torcik z bezą i masą budyniową
Tak wyglada pokryty masą cukrowa i ozdobiony różyczkami
Torcik z bezą i masą budyniową
Ciasto kokosowe jest barzdo delikatne i musimy delikatnie je przekładac podczas składania tortu
Torcik z bezą i masą budyniową
Ciasto makowe przekrawamy na dwie równe części .
Torcik z bezą i masą budyniową
Blaty ciasta przekładamy gęstym kremem budyniowym.