nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Torcik z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny torcik z jasnym i ciemnym kremem. Do dekoracji użyłam gotowych bezy. Biszkopty miałam upieczone, można również kupić gotowe.

Torcik z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z bezami

 

  • Masa jasna:

 

  • mleko - 0,5 l
  • jaja - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 4 łyżki
  • masło - 20 dag

 

  • Masa ciemna:

 

  • cukier - 15 dag
  • jaja - 5 sztuk
  • kakao - 3 łyżki
  • masło - 1 kostka

 

  • Dodatkowo:

 

  • biszkopt jasny - 1 sztuka
  • biszkopt ciemny - 1 sztuka
  • bezy - 25 sztuk
  • dżem wiśniowy - 1 sloiczek

 

Sposób przygotowania:

Torcik z bezami
Krem jasny: Odlewamy szklankę mleka, wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miski, wbijamy jaja, dajemy mąkę pszenną i cukier. Wlewamy zawiesinę na gotujące mleko. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy masło z budyniem. Krem ciemny: Na parze jaja ubijamy z cukrem na pianę. Studzimy. Zimną masę jajeczną ucieramy z masłem, dajemy kakao i dalej ucieramy. Biszkopty przekrawamy na pół. Możemy nasączyć alkoholem. Na jasny biszkopt dajemy ciemną masę, potem dajemy ciemny biszkopt, dżem wiśniowy i tak przekładamy kremami. Dekorujemy bezami.
Torcik z bezami
Przygotowujemy ciemny krem do torta.
Torcik z bezami
Przygotowujemy jasny, budyniowy krem.
Torcik z bezami
Przekrajamy na pół gotowe biszkopty.
Torcik z bezami
Przekładamy naszego torta kremami i dżemem.