ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Torcik z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny torcik i łatwy do zrobienia

Torcik z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z bezami

 

  • Biszkopt: 6 jajek
  • szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy: 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżeczki kakao
  • Pozostałe składniki: krem tortowy ajerkoniakowy
  • krem tortowy toffi
  • mleko do kremów-0,6 l
  • sok litrowy owocowy-Pysio lub Kubuś
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier do smaku
  • opakowanie małych bezów
  • galaretki w cukrze
  • wiórki kokosowe żółte
  • perełki

 

Sposób przygotowania:

Torcik z bezami
Białka ubić, dodać cukier, natępnie żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, wylać na tortownicę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec ok. 30 min. w temp. 160-180 C. Po wystygnięciu przekroić na poł. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo, na końcu dodając kakao, piec ok. 15 min.W szklance soku rozprowadzić budynie, resztę soku zagotować z dodatkiem cukru, wlac mieszankę i ugotować budyń.Zmiksować kremy.Na część jasnego biszkoptu nałożyć krem toffi, przykryć kakaowym biszkoptem, wyłożyć ciepły budyń, wstawić na chwilę do chłodu, przykryć drugą częścią jasnego biszkoptu, posmarować kremem ajerkoniakowym, udekorować boki wiórkami, a wierzch galaretkami, bezami i perełkami. Schłodzić.
Torcik z bezami
Upiec biszkopty, jasny przekroić na poł, przygotować budyń
Torcik z bezami
Zmiksować kremy tortowe, biszkopt przełożyć kremem toffi i budyniem
Torcik z bezami
Posmarować kremem ajerkoniakowym, posypać boki wiórkami
Torcik z bezami
Tort udekorować galaretkami w cukrze, ułożyć beziki i perełki