Torcik z białej czekolady

Mistrz kuchni Kurt Scheller zdradza Kasi Cichopek-Hakiel przepis na torcik z białej czekolady - doskonały i ciekawy w smaku deser!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Torcik z białej czekolady
 Sekrety Mistrza

Ciasto zyska oryginalny smak, jeśli do posiekanych orzechów dodasz płatki migdałowe albo zastąpisz je orzechami pekan. Jeśli nie lubisz gruszki możesz dodać do ciasta inne owoce!



Składniki:

- 100 g masła

- 200 g białej czekolady

- 3 jajka

- 70 g cukru

- 120 g mąki

- 120 g posiekanych orzechów włoskich

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

- dojrzała gruszka

- łyżka masła do wysmarowania formy



Sposób przygotowania:

1. Rozpuściłam masło razem z czekoladą na małym ogniu. Jeśli boisz się, że przypalisz czekoladę, rozpuść te składniki w kąpieli wodnej.

2. Jajka, cukier, sól i cynamon ubiłam mikserem na puszystą masę. Połączyłam delikatnie jajka z czekoladą, cały czas mieszając ciasto.

 

3. Dodałam mąkę i orzechy. Do wysmarowanej tortownicy przelałam ciasto, wstawiłam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

4. Z gruszki wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam owoc w plasterki. Ułożyłam na talerzu obok kawałka ciasta, a całość oprószyłam cynamonem.

Przepis pochodzi z magazynu Party