Strona główna Torcik z bita śmietaną

Torcik z bita śmietaną

Z kremem « poprzedni | następny »
iwa643 - Przepis na: Torcik z bita śmietaną online

Platynowy Ekspert
Przepisy: 4813
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Torcik z bita śmietaną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Torcik z bita śmietaną i masą jabłkową


trudność: łatwe
czas:

Torcik z bita śmietaną - SKŁADNIKI:

  • 14 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 4 jajka,
  • Sól,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietana 30 %,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • konfitury wiśniowe,
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 szt fix do śmietany

Torcik z bita śmietaną - PRZYGOTOWANIE:

Pieczemy biszkopt. Jajka myjemy osuszamy rozbijamy .Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym (jedno małe opakowanie) . Białka ubijamy z odrobina soli ,dodając pomału cukier. Gdy białka ubite są na sztywno dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i dodajemy żółtka wcześniej wymieszane z cukrem pudrem . Mieszamy . Wlewamy do tortownicy pieczemy w 180 stopniach 40 min . Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia ,następnie przekrawamy na 3 blaty . Jabłka obieramy kroimy drobno smażymy chwilę w rondelku gdy robią się miękkie wsypujemy do nich galaretkę mieszamy aż się rozpuści. Ciepłą masę nakąłdamy na jeden blat biszkoptu.Nakrywamy drugim biszkoptem , odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie kolejny biszkopt smarujemy konfiturą wiśniową . Nakrywamy biszkoptem . Śmietanę 30 procent ubijamy z cukrem i fixem nakładamy na biszkopt. Na wierzch posypujemy poruszonymi ciastkami . Wstawiamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach od przygotowania.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Torcik z bita śmietaną  

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane