opoint

opoint

Kucharz
[Przepisów: 3]

Torcik z bitą śmietaną wg opoint

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort dla początkujących. Prosty, szybki i przepyszny.

Torcik z bitą śmietaną wg opoint Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z bitą śmietaną wg opoint

 

  • Na biszkopt:

 

  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 łyżki esencji waniliowej
  • Szczypta soli

 

 

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 ml mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżką soku z cytryny

 

  • Do przełożenia:

 

  • słoik dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

 

  • Do nasączenia:

 

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cytryny
  • 2 łyżki cukru

 

  • Do dekoracji:
  • Pełna dowolność!

 

Sposób przygotowania:

Torcik z bitą śmietaną wg opoint
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy szczyptę soli. W drugiej misce żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy, aż masa będzie prawie biała. Przekładamy żółtka do białek i delikatnie mieszamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy wszystko razem. Dodajemy oliwę i znów łączymy z całością. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy tortownicę. Najlepiej o wielkości 24 cm. Ja robię to tak, że spód wykładam papierem do pieczenia i zaciskam. Obcinam wystający papier wokół tortownicy. Boki smaruję masłem i obsypuję bułką tarta. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy 35 minut w 180 st. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i studzimy go. Następnie przekrajamy go na pól. Dolną część nasączamy. W tym celu mieszamy w szklance przegotowaną i letnią wodę, cukier i cytrynę. Jeśli zabraknie nam esencji, to robimy nową. Po nasączeniu rozsmarowujemy na nim dżem. Przygotowujemy krem. Śmietanę wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem. Śmietana musi zgęstnieć. Następnie dodajemy mascarpone i cytrynę i miksujemy jeszcze ok. 3 min. Tak przygotowaną bita śmietanę dzielimy na pól i jedną częścią przekładamy placek z dżemem. Po nałożeniu śmietany wkładamy drugi placek. Nasączamy i wykładamy resztę bitej śmietany, pamiętając też o bokach tortu, które powinny być obtoczone śmietaną. Dekorujemy według gustu i zasobu kuchni. Mogą to być: owoce z puszki, strata czekolada, orzechy, wiórki kokosowe, starte biszkopty itd itp. Tort jest najlepszy jak poleży przynajmniej 12 godzin w lodówce. U mnie rzadko się to zdarza. Konsumpcja odbywa się chwilę po udekorowaniu.
Torcik z bitą śmietaną wg opoint
Tak wygląda w środku