Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Torcik z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dość drogi i pracochłonny ale bardzo smaczny i efektowny.Zamiast delicji można użyć cząstek brzoskwi.

Torcik z delicjami

Składniki:

Torcik z delicjami

 

  • Ciasto;
  • 8białek,
  • 3żółtka,
  • 20dag.cukru,
  • 10dag.mielonych orzechów włoskich,
  • 10dag.posiekanych orzechów włoskich,
  • 10dag.wiórków kokosowych,
  • 10dag.rodzynek,
  • 1łyżka maki,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM;
  • 2kostki masła,
  • sok z puszki brzoskwiń,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 1łyżka maki,
  • 3łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 3op.delicji,
  • rozpuszczona kawa ze spirytusem do nasączania

Sposób przygotowania:

Torcik z delicjami
Białka ubijamy i miksując dodajemy porcjami cukier i 3żółtka.Pozostałe składniki ciasta mieszamy i dodajemy do ubitej piany,delikatnie mieszamy.Tortownicę wykładamy pergaminem,ciesto dzielimy na 3 części i pieczemy placki każdy ok.30min.w 200"C.Krem;Sok z brzoskwiń dopełniamy wodą do 1\2litra i gotujemy z cukrem.Budynie rozprowadzamy w 3\4szkl.wody,dodajemy mąkę,żółtka i miksujemy,wlewamy do gotującego się soku,mieszamy,zagotowujemy i studzimy.Masło ucieramy i miksując stopniowo dodajemy budyń.Na pierwszym placku rozsmarowujemy część kremu,układamy lekko nasączone delicje,przykrywamy drugim plackiem,czynność powtarzamy,przykrywamy trzecim plackiem.Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.