motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Torcik z herbatników i jabłek na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Torcik ten należy piec w tortownicy

Torcik z herbatników i jabłek na ciepło

Składniki:

Torcik z herbatników i jabłek na ciepło

 

  • 2 szkl. rozgniecionych herbatników
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek stopionego masła
  • 1 kg jabłek renet
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Torcik z herbatników i jabłek na ciepło
Herbatniki rozgniatamy na miazgę i mieszamy z 4 łyżkami cukru. Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy pół szkl. cukru z cukrem waniliowym oraz sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Herbatniki dzielimy na 4 części natomiast jabłka na 3. Do tortownicy dajemy dajemy herbatniki, następnie jabłka i polewamy 2 łyżkami roztopionego masła i tak na zmianę. Torcik pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni i pieczemy ok. 40 min. Torcik podajemy na gorąco posypany cukrem pudrem.