aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Torcik z kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i efektowny torcik !

Torcik z kiwi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z kiwi

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 9 łyżeczek cukru
  • 3 kisiele pomarańczowe
  • 1 galaretka niebieska
  • 3 kiwi

 

Sposób przygotowania:

Torcik z kiwi
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Masa: Kisiele rozrabiamy w 350 ml wody. 650 ml wody zagotowujemy z cukrem, na gotującą wodę wlewamy kisiele i gotujemy mieszając. Dodajemy margarynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody i wlewamy do gorącego kisielu. Mieszamy. Chłodzimy i wykładamy na biszkopt. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki wykładamy na masę i zalewamy tężejącą niebieską galaretką rozpuszczoną w 0,5 litra wrzątku.
Torcik z kiwi
Przygotowany i upieczony biszkopt gotowy do nałożenia masy.
Torcik z kiwi
Przygotowana masa ugotowana z kisieli pomarańczowych.
Torcik z kiwi
Galaretka ugotowana w pół litra wody teraz trzeba ją wlać do masy i wymieszać.

Tagi:

biszkopt