gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Torcik z kremem budyniowo - kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Torcik z kremem budyniowo - kokosowym polecam do popołudniowej kawki. Biały biszkopt można zastąpić ciemnym - będzie lepszy efekt wizualny.

Torcik z kremem budyniowo - kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z kremem budyniowo - kokosowym

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 250 gram masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Torcik z kremem budyniowo - kokosowym
BISZKOPT: Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie puszysta. Następnie wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicę (o średnicy 25). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut. Biszkopt studzimy i przekrawa na dwa placki.

KREM: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń, który następnie studzimy. Wiórki kokosowe prażymy - przesmażamy na sucho, aż się zrumienią, studzimy. Masło lub margarynę ucieramy i dodając porcjami budyń dalej ucieramy, aż masa będzie jednolita. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i ucieramy, aż połączą z kremem (trochę wiórków odkładamy do dekoracji) Połowę kremu wykładamy na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Resztą smarujemy wierzch i boki torcika. Dekorujemy odłożonymi wiórkami.
Torcik z kremem budyniowo - kokosowym
Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie puszysta.
Torcik z kremem budyniowo - kokosowym
Biszkopt studzimy i przekrawa na dwa placki.
Torcik z kremem budyniowo - kokosowym
Masło lub margarynę ucieramy i dodając porcjami budyń dalej ucieramy, aż masa będzie jednolita.
Torcik z kremem budyniowo - kokosowym
Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i ucieramy, aż połączą z kremem.