edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Torcik z mandarynkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Torcik z masą z kremówki i mascarpone, mandarynkami i pomarańczową galaretką, łatwy w przygotowaniu i szybkozjadający się

Torcik z mandarynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z mandarynkami

 

  • SPÓD:
  • 60 g herbatników petit beurre
  • 50 g masła
  • masło do posmarowania formy
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny instant
  • WIERZCH:
  • mandarynki – u mnie 3 bardzo duże ze ściśle przylegającą skórką, która doprowadziła mnie do szału
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Torcik z mandarynkami
Tortownicę o średnicy 21 wysmarować masłem. Dno i boki wykleić oddzielnymi kawałkami papieru do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem, wsypać do tortownicy i ugnieść równą warstwą na jej dnie. Odstawić do lodówki. Mascarpone zmiksować z cukrem, a następnie z ubitą na sztywno dobrze schłodzoną kremówką. Żelatynę rozpuścić w około 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody. Wąską strużką, nie przerywając miksowania, dodać do masy śmietanowo-serowej. Masę wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać, odstawić do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Mandarynki obrać ze skórki, pokroić w plasterki lub podzielić na cząstki i rozłożyć na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką.
Torcik z mandarynkami
Pokruszone biszkopty wymieszać ze stopionym masłem i ugnieść na dnie tortownicy.
Torcik z mandarynkami
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem....
Torcik z mandarynkami
Mandarynki rozłożyć na warstwie śmietanowo-serowej.