marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Torcik z masą irysowo-makową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Torty są pieczone nie tylko od święta lecz na desery dla dzieci,domowników i gości. Pomysłowość w dodawaniu różnych składników jak i dekorowaniu nie ma końca.

Torcik z masą irysowo-makową

Składniki:

Torcik z masą irysowo-makową

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj dużych,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy arkusz pergaminu do blachy,
  • Masa:
  • 50 dag. irysów z makiem na wagę,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 30 dag.masła,
  • 15 dag. płatków migdałowych,
  • 1/4 szklanki ponczu do nasączenia krążków,biszkoptowych.
  • Do dekoracji:
  • lukier biały lub cytrynowy,
  • 5 g. płatków migdałowych,
  • 5 g. rodzynek w czekoladzie,
  • wiórki czekoladowe.

Sposób przygotowania:

Torcik z masą irysowo-makową
Składniki na biszkopt czyli jajka, cukier, mąkę pszenną tortową oraz ziemniaczaną i odrobina proszku do pieczenia wymieszać i wylać masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy. Wstawić blachę z ciastem do wcześniej nagrzanego do 175-180 st. C piekarnika. Piec ok. 25-20 min. Po upieczeniu pozostawić trochę w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie. Potem wyjąć blachę i otworzyć boki tortownicy, a biszkopt zostawić na blasze. Ostrożnie przecinać biszkopt na wpół na wzdłuż płaskim i długim nożem na 2-3 krążki, które rozłożyć na desk- -ach do chleba, po czym nasączać każdy z nich 3-4 łyżkami ponczu rumowego lub esencją herbacianą dobrze zaparzoną, ale ostudzoną. Przystąpić do robienia masy, rozpuszczając w rondlu z mlekiem iryski z makiem, mieszając ciągle na małym ogniu, by nie przywarły do dna. Dodać kawałek masła i znowu zamieszać masę. Gdy masa stanie się jednolita odstawić rondel na bok i wystudzić. Potem przekładać nią krążki biszkoptu, a wierzch tortu oblać lukrem z torebki, zmieszanym z 1/3 gorącej wody, po ostudzeniu oczywiście. Dekorować pozostałymi płatkami migdałowymi, rodzynkami w czekoladzie lub wiórkami czekoladowymi. Kroić i podawać.