dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Torcik z masą serkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny tort z masą serową.

Torcik z masą serkową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z masą serkową

 

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 kg twarogu podowójnie zmielonego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 szkl śmietany 30%
  • śmietan fix
  • Ponadto:
  • wiśniówka lub inny alkohol
  • starta czekolada
  • biszkopty

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą serkową
Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy mąkę wmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 placki. Śmietanę ubijamy na krem wraz z śmietan fixem. Twaróg ucieramy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Przekrojone placki delikatnie nasączamy alkoholem. Przekładamy masą. Wierzch i boki smarujemy masą. Boki obkładamy biszkoptami, a wierzch posypujemy startą czekoladą, dowolnie dekorując. Smacznego.
Torcik z masą serkową
Dobrze ucieramy składniki biszkoptu i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.
Torcik z masą serkową
Twaróg ucieramy z serkiem i cukrem, a następnie mieszamy ze śmietaną.
Torcik z masą serkową
Placki biszkoptowe przekłądamy masą serkową.