BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 702]

Torcik z masą truskawkową i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam pyszny torcik o smaku truskawkowym zrobiony na dzień ojca. Torcik udekorowany świeżymi truskawkami oraz kremem śmietankowym a spody wysmarowane pyszną konfiturą z czarnej porzeczki własnej roboty. Torcik po prost pychotka.

Torcik z masą truskawkową i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z masą truskawkową i truskawkami

 

  • Biszkopt;
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • szczypta soli,

 

 

  • Poncz;
  • woda przegotowana 1/2 szkl,
  • sok z 1 cytryny,
  • cukier około 4 - 5 łyżek,

 

  • Masa truskawkowa 1 op,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • truskawki 300 g,
  • galaretka truskawkowa 1 op,
  • cukier 3 łyżki,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 600 ml,
  • śmietan fix 2 op,
  • cukier puder 3 łyżki,

 

  • dodatkowo;
  • wiórki kokosowe 100 g,
  • truskawki do dekoracji,
  • koraliki cukrowe,

Sposób przygotowania:

Torcik z masą truskawkową i truskawkami
Biszkopt na ten torcik zrobiłam według tego przepisu.

Oto link;

http://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Konfitura z czarnej porzeczki mojego wykonania.

Oto link;

http://gotujmy.pl/konfitura-z-czarnej-porzeczki,przepisy-przetwory-przepis,265548.html

Masa truskawkowa zrobiona według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem podgrzane i połączone z galaretką truskawki.( do gorących truskawek wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki).

Poncz;

przegotowana woda połączona z sokiem z cytryny oraz cukrem.

Krem śmietankowy ;

Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem , pod koniec ubijania połączyć ze śmietan fixem.

Składanie całego tortu;

Biszkopt po wystudzeniu kroje na trzy blaty.

Każdy blat nasączam ponczem.

Pierwszy spodni blat wkładam na patere, smaruje konfiturą z czarnej porzeczki dosyć grubo, nakładam połowę masy truskawkowej, następnie nakładam drugi blat robię tak samo jak z pierwszym nakładając resztę masy truskawkowej.

Nakładam trzeci ostatni blat, dociskam równając torcik.

Cały tort smaruje kremem śmietankowym, boki obkładam wiórkami kokosowymi.

Górę tortu dekoruje truskawkami oraz kremem śmietankowym, a także koralikami cukrowymi.
Torcik z masą truskawkową i truskawkami
Gotowy torcik w przekroju podany domownikom

Tagi:

tort ciasta