SUPERPRZEPIS

Torcik z maślankową pianką

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Torcik z maślankową pianką Więcej zdjęć (4)

Takie ciasto z maślankową pianką jest bardzo smaczne i tanie.

Składniki:

Torcik z maślankową pianką

 

  • Czekoladowy biszkopt.
  • Pianka:
  • 1 litr maślanki o smaku pieczone jabłka z cynamonem
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2.5 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka ananasa w kostkach
  • Dodatkowo:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Torcik z maślankową pianką
Biszkopt zrobiłam z przepisu na Torcik rajska wyspa https://gotujmy.pl/torcik-rajska-wyspa,przepisy,131201.html z tą różnicą, że ciasto upiekłam w dużej tortownicy. Pianka: Galaretki rozpuścić osobno w mniejszej ilości wody i zostawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody lub minimalnie więcej. Maślankę przelać do miski i delikatnie ubić do spienienia, cały czas ubijając dodać płynną żelatynę, dokładnie wymieszać, następnie dodać galaretkę po zastygnięciu pokrojoną w mniejsze kawałki, odsączone z soku ananasy i cukier. Maślanka jest słodka więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta to nie musi dodawać cukru. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć sokiem z ananasów, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim krążkiem ciasta i odstawić do zastygnięcia. Kiedy ciasto zastygnie wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka, posypać kolorową posypką.
Torcik z maślankową pianką
Do maślankowej pianki dodać galaretki i ananasa
Torcik z maślankową pianką
Na spód ciasta wylać gęstniejącą piankę z maślanki
Torcik z maślankową pianką
Gotowe ciasto polać polewą i ozdobić posypką