jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Torcik z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały torcik z morelami o każdej porze roku

Torcik z morelami

Składniki:

Torcik z morelami

 

  • 6 dużych moreli
  • 60 dag wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 białka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • spód biszkoptowy
  • 2 galaretki morelowe
  • 4 łyżki wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Torcik z morelami
Wiśnie umyć i wydrelować.Posypać cukrem i lekko rozgnieść, by puściły sok. Zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią, po czym wyjąć wanilię, a owoce zmiksować na gładko. Śmietankę i białka ubić osobno na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, wymieszać z musem wiśniowym. Połączyć z bitą śmietaną i pianą z białek. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć spód biszkoptowy. Na biszkopt wyłożyć warstwę musu wiśniowego. Wierzch wyrównać. Odstawić do zagęstnienia. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku. Morele sparzyć, obrać, przekroić na pół. Wyjąć pestki, a miąż pokroić na cząstki. Owoce ułożyć na zastygniętym musie wiśniowym. Zalać tężejącą galaretką. Tort wstawić na 5 godzin do lodówki. Gotowy torcik przełożyć na patere. Przed podaniem wierzch torcika udekorować wiórkami czekolady.