Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Torcik z musem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zbliżają się ciepłe dni a wiec ciasto na zimno jest idealne. Na biszkopcie z delikatnym mało słodkim kremem i musem owocowym.

Torcik z musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z musem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa :
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 350 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 

  • Mus :

 

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Torcik z musem brzoskwiniowym
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem dodać żółtka i dalej ubijać następnie zmniejszyć obroty i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto . Piec ok 20 minut w temp 180 stopni.Masa: Zimną śmietankę krótko ubić na sztywno dodać zimny jogurt grecki i cukier puder do smaku. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wlać do masy dokładnie zmiksować. Z biszkoptu usunąć papier do pieczenia włożyć go z powrotem do tortownicy , wylać masę i wstawić do lodówki. Mus: Brzoskwinie zmiksować, przelać do garnka i nastawić na ogień dodać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.Gdy mus ostygnie a masa się zastygła wylać mus na masę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na następnie dzień nożem ponacinać brzeg tortownicy i usunąć blaszkę.
Torcik z musem brzoskwiniowym
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem dodać żółtka i dalej ubijać następnie zmniejszyć obroty i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto . Piec ok 20 minut w temp 180 stopni.
Torcik z musem brzoskwiniowym
Zimną śmietankę krótko ubić na sztywno dodać zimny jogurt grecki i cukier puder do smaku. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wlać do masy dokładnie zmiksować.
Torcik z musem brzoskwiniowym
Brzoskwinie zmiksować, przelać do garnka i nastawić na ogień dodać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
Torcik z musem brzoskwiniowym
Gdy mus ostygnie a masa się zastygła wylać mus na masę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.