Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Torcik z musem jabłkowym i ptasim mleczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem- doskonały deser dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Torcik z musem jabłkowym i ptasim mleczkiem

Składniki:

Torcik z musem jabłkowym i ptasim mleczkiem

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 opakowania galaretki agrestowej

Ptasie mleczko:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 50g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Torcik z musem jabłkowym i ptasim mleczkiem
1. Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Mus jabłkowy:

Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około 8-10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.

3. Ptasie mleczko.

Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce.