SUPERPRZEPIS

Torcik z musem truskawkowym

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Torcik z musem truskawkowym

Ciasto lekkie i łatwe do przygotowania. Ucieszy każde podniebienie. Warto je przygotować. Polecam gorąco!

Składniki:

Torcik z musem truskawkowym

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżki kakao

Masa homo:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Mus truskawkowy:

  • 1/2 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany 36%
  • 1/2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Torcik z musem truskawkowym

Przygotowanie biszkoptu:

Torcik z musem truskawkowym i masą homo
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie masy homo

Torcik z musem truskawkowym i masą homo
Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką.

Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką.

Wyłożenie masy

Torcik z musem truskawkowym i masą homo
Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia.

Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia.

Przygotowanie musu

Torcik z musem truskawkowym i masą homo
Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta.

Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta.


Tagi:

jajko jajka