ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Córka uwielbia bajkę z Peppą i taki tort wiem, ze bardzo jej się spodoba

Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem

 

  • Na niewielki tort (20x20): biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 0,5 l śmietany 36%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki malin z cukrem(lub konfitury)
  • mandarynki z puszki(opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • masa cukrowa:
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g glukozy
  • barwniki spożywcze
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu(ja użyłam cytrynowy)
  • 5 łyżek zimnej wody
  • mąka ziemniaczana do podsypywania blatu
  • poncz:
  • soku(ja użyłam z puszki z mandarynek) i reszta wody, zużyłam troszkę ponad szklankę ponczu

 

Sposób przygotowania:

Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem
Tort jest prosty do wykonania ale czasochłonne jest ozdabianie. Mi zajęło ono ponad godzinę. Najpierw pieczemy biszkopt w prostokątnej blasze. Ja upiekłam 2 cienkie biszkopty, jeden jasny a drugi ciemny. Przecinałam je w połowie bo były płaskie. Biszkopt piekłam tak: żółtka utarłam z cukrami na puszystą masę, białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam mąkę przesianą z proszkiem. Dodałam na koniec pianę i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na pół i do jednej dodałam kakao. Piekłam 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopty przecięłam na pół, nasączyłam ponczem. Krem: ubiłam śmietanę na sztywno. Masło utarłam z cukrem i dodałam potem do tego kremu 2 łyżki bitej śmietany i łyżeczkę konfitury z malin. masa cukrowa: żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie,potem wlazłam do garnka, dodałam glukozę i podgrzałam ale nie wolno zagotować. 3/4 cukru pudru wymieszałam z masą z glukozy i żelatyny i wyrobiłam, żeby się mnie kleiło ręce i blat wysypałam cukrem pudrem. Cukier się podsypuje w miarę potrzeb. Ma się masa nie kleić do rąk. Podzieliłam na kawałki i dodawałam barwniki. Jeden kawałek biszkopta posmarowałam bitą śmietaną, wyłozyłam trochę mandarynek, na to drugi blat(na przemian jasny, ciemny) i bita śmietana z konfiturą, na to 3 blat i bita śmietana sama, na to 4 blat i dookoła posmarowałam masą malinową z masłem. Masę cukrową wałkowałam na blacie wysypanym mąką ziemniaczaną. Ozdoby kleiłam lukrem.
Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem
upiekłam biszkopt jasny i ciemny z dodatkiem kakao i je nasączyłam
Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem
przekładałam bitą śmietaną tutaj z mandarynką z puszki
Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem
kolejna warstwa to bita śmietana z konfiturą z malin
Torcik z Peppą z malinowym smaczkiem
dookoła posmarowałam tort kremem malinowym z dodatkiem masła (ponoć taki krem jest lepszy pod masę cukrową)