Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik z serem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Galaretkę owocową można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny

Torcik z serem mascarpone

Składniki:

Torcik z serem mascarpone

 

  • 1 gotowy blat biszkoptowy
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1/2 szkl śmietanki kremówki
  • 1 galaretka owocowa
  • 1 łyżka likieru wiśniowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka deserowej czekolady

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik z serem mascarpone
Kawę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać likier, wylać do miseczki, ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody i przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać serek mascarpone i jeszcze ciepłą galaretkę, wszystko razem chwilę ubijać. Następnie do kremu dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Krem wyłożyć na blat biszkoptowy, wyrównać. Na wierzch ułożyć biszkopty zamoczone w kawie. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.