jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Torcik z serkiem homogenizowanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały torcik z serkiem homogenizowanym dla dzieci na większe uroczystości

Torcik z serkiem homogenizowanym

Składniki:

Torcik z serkiem homogenizowanym

 

  • CIASTO:
  • 1 jajko
  • 3/4 sdzklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • zapach arakowy
  • KREM:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 twarożek homogenizowany
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kostka masła
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • aromat- kilka kropel
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Torcik z serkiem homogenizowanym
CIASTO:
Jajko, cukier i masło utrzeć, dodać mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz mleko i utrzec lub wyrobić mikserem. Na końcu dodać dżem i zapach, wymieszać. Piec około 40 minut.
KREM:
Masło utrzeć na pulchną masę. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masła dodawać po łyżce twarożek, ciągle ucierając. Masło i twarożek muszą mieć tą samą pokojową temperaturę, inaczej krem może sie zwarzyć.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Składniki polewy wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu do zgestnienia.
Ostudzony placek przekroić na pół. Posmarować kremem i na wierzchu polac gorącą polewą. Trzymać w lodówce. Ciasta nie trzeba nasączać. Dzięki dodatkowi dżemu z czarnej porzeczki jest ono wilgotne.