grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Torciki àla sacher

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torciki àla sacher smakiem przypominające sławny tort Sacher. Przygotowane są na bazie delikatnego ciasta czekoladowego, przełożone dżemem morelowym, udekorowane kremem czekoladowym, płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą.

Torciki àla sacher

Składniki:

Torciki àla sacher

Ciasto

Krem

Sposób przygotowania:

Torciki àla sacher

Przygotowanie ciasta

Torciki àla sacher
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.


Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ziarna z laski wanilii. Ciasto mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę.

Pieczenie ciasta

Torciki àla sacher
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.


Formę o wymiarach 30x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto.


Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

Przygotowanie kremu

Torciki àla sacher
Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

W garnuszku zagotowujemy śmietanę, po zagotowaniu wyłączamy gaz. Do śmietany dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec stopniowo dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę.

Przygotowanie torcików

Torciki àla sacher
Z ciasta możemy wykrawać dowolne kształty, np. kwadraty, prostokąty lub serca.

Z ostudzonego ciasta wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
Torciki przekładamy dżemem morelowym, po czym układamy jeden na drugi.

Dekoracja torcików

Torciki àla sacher

Torciki dekorujemy schłodzonym kremem czekoladowym, oprószamy płatkami migdałowymi i czekoladą.