Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort 25 x 2 na piędziesiątkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort przygotowany na pięćdziesiąte urodziny w wersji odmłodzonej tzn. 2 x 25 lat. Wersja z trzema różnymi biszkoptami.

Tort 25 x 2 na piędziesiątkę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort 25 x 2 na piędziesiątkę

 

  • Biszkopty:
  • 9 jajek
  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka maku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 łyżka kakao
  • Orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Tort 25 x 2 na piędziesiątkę
Składniki na biszkopta (prócz kakao i maku) podzielić na trzy części. Każdego biszkopta przygotowywać osobno. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka cały czas miksując. Dodać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Do jednego biszkopta dodać kakao, a do drugiego mak. Wymieszać. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć na puch. Dodać cukier puder oraz spirytus i zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao do drugiej sok z cytryny.Przeożenie: biszkopt ciemny+masa jasna+biszkopt z makiem+masa ciemna+biszkopt jasny+masa jasna+dekoracja Boki posmarować ciemną masa i obsypać zmielonymi orzechami.
Tort 25 x 2 na piędziesiątkę
Trzy biskzopty: biały, ciemny z kakao i biały z makiem
Tort 25 x 2 na piędziesiątkę
Kazdego biskzopta przekładamy masą- mozna tez posypac kawałkami czekolady