agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort agnieszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort dla przyszłej panny młodej :)

Tort agnieszki

Składniki:

Tort agnieszki

 

  • jajka 20 szt
  • sól 2 szczypty
  • cukier 3 szklanki
  • mąka tortowa 1 kg
  • mąka ziemniaczana 1/4 kg
  • proszek do pieczenia 1 opak
  • śmietana 30% 1,5 litra
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • posypka czekoladowa 1 opak
  • posypka cukrowa- różowa 1 opak
  • masa czekoladowa 1 opak

Sposób przygotowania:

Tort agnieszki
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć, mąkę przesiać, białka jaj oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ. Następnie dodać żółtka, dodać mąki (ziemniaczaną wraz z tortową) wymieszać ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać ciasto biszkoptowe aby nie było grudek. Blaszki na dnie wyłożyć papierem wyłożyć do pieczenia, ciasto biszkoptowe przelać do blaszek. Piec biszkopty w temperaturze około 200 stopni C przez około 50-60 minut. Wyjąć biszkopty z piekarnika i ostudzić. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną masę wraz z dodatkiem cukru pudru. Całość należy przykryć ubitą śmietaną, równomiernie rozsmarować ją na powierzchni tortu. Okrągłe biszkopty posypać posypką czekoladową. Koniec doklejony z biszkoptów należy oprószyć posypką cukrową różową. Z masy czekoladowej gotowej- wykonanej według przepisu podanego na opakowaniu wykonać napis na torcie. Schłodzić tort, można przekładać go dowolnymi masami.

Tagi:

jajko jajka