Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tort a’la wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort inspirowany klasycznym ciastem wz-ka. Biszkopt z bitą śmietaną, przełożony konfiturą wiśniową. Wykończony tartą czekoladą.

Tort a’la wuzetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort a’la wuzetka

 

  • biszkopt rzucany:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao

 

  • masa:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 4 łyżeczki cukru pudru

 

  • polewa:
  • 100ml śmietanki 30%
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 60g mlecznej czekolady

 

  • do nasączenia:
  • ok. ½ szklanki herbaty z cytryną

 

  • dodatkowo:
  • konfitura wiśniowa
  • po 2 kostki mlecznej i gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Tort a’la wuzetka
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier żółtku. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do masy wymieszaną mąkę i kakao, ostrożnie, aby masa nie straciła puszystości. Masę przelać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 st. przez ok. 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Formę w upieczonym biszkoptem upuścić na ziemię z odległości ok. 60cm, odstawić do wystudzenia. Gdy biszkopt będzie ostudzony wyjąć go z formy i przeciąć na dwa równe blaty. Śmietaną ubić na sztywno dodając po chwili ubijania cukier puder wymieszany z fixem. Nasączyć dolny blat herbatą z cytryną, a następnie posmarować blat sporą porcją konfitury wiśniowej. Rozłożyć ¾ masy śmietanowej na blacie ciasta, wyrównać do krawędzi (nieco zostawić do dekoracji szprycą). Przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć herbatą. Wyrównać śmietanę przy brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

POLEWA: W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę, następnie zestawić z ognia i dodać posiekane dwa rodzaje czekolady, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na dwie minuty, a następnie rozlać na cieście i wyrównać nożem. Na tarce zetrzeć kostki czekolady, a następnie udekorować tort resztą bitej śmietany. Schłodzić ok. 1-2 godziny.
Tort a’la wuzetka
Biszkopt przekroić na dwa równe blaty...
Tort a’la wuzetka
Ciasto nasączyć, posmarować porcją konfitury.
Tort a’la wuzetka
Przełożyć ciasto bitą śmietaną, dokładnie wyrównać.
Tort a’la wuzetka
Rozlać polewę na cieście i wyrównać powierzchnię.