jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort ananasowy wykwintny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort ananasowy wykwintny rewelacja, rozpływa się w ustach

Tort ananasowy wykwintny

Składniki:

Tort ananasowy wykwintny

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy wykwintny
Żółtka ucierać do białości z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać razem ze sparzonymi, obranymi i zmielonymi migdałami. Do wyrobionego ciasta dodawać po 1 łyżce stopione, sklarowane i ostudzone masło, stale mieszając, połączyć ze sztywną pianą ubitą z 4 białek. Upiec 4 placki w tortownicy o średnicy 26 cm. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać po trochu rozmiękczone masło i ucierać, aż masło połączy się z żółtkami. Do utartej masy dodać drobno posiekany ananas i rum, wymieszać. Placki ciasta nasączyć syropem z ananasa i grubo smarować kremem, układać jeden placek na drugim. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, przybrać krążkami ananasa i połówkami moreli.