sugestia

sugestia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

tort bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis pochodzi od mojej mamy z zeszytu, jedno z ulubionych moich ciast!

tort bananowy

Składniki:

tort bananowy

 

  • 1 kg bananów,
  • 4 op. galaretki agrestowej,
  • 1 margaryna Kasia,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 3 łyżki cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort bananowy
Upiec biszkopt z 5 jajek.
Krem bananowy:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku ucierać 0,5 kg bananów zmiksować lub przetrzeć przez sitko i dodać do masy.
Rozpuścić 1 galaretkę w 1/2 szkl wody, ścinającą się dodać do masy i utrzeć. Włożyć na biszkopt i wsadzić na chwilę do lodówki.
Drugą połowę bananów 0,5 kg pokroić w talarki i poukładać na wierzch masy.
Na to wszystko zalać 2 galaretki.
Nastepnie ubic 3 bialka z 3 lyzkami cukru. galaretke rozuscic w 1 szklance wody i zalac na placka. Calosc posypac czekolada.

Tagi:

jajko jajka