Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Tort bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię ten torcik, bo w masie można wyczuć delikatny bananowy smak

Tort bananowy

Składniki:

Tort bananowy

 

  • 2 szt blaty biszkoptowe,
  • 4 szt banany,
  • 1 szkl śmietanka kremowa,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 2 łyżki żelatyna,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 1 szt polewa czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort bananowy
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl zimnej wody, następnie zagotować. Banany rozgnieść na miazgę, skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem,ciągle ucierając, połączyć z miazgą bananową, wlać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Na jeden blat biszkoptowy wyłożyć krem i przyłożyć drugim blatem. Oblać polewą czekoladową, wystudzić.