SUPERPRZEPIS

Tort bezowo - truskawkowy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tort bezowo - truskawkowy

Tort bezowo - truskawkowy jest nieco pracochłonny, ale myślę, że sprawdzi się przy różnych okazjach mniej lub bardziej uroczystych.

Składniki:

Tort bezowo - truskawkowy

Ciasto:

  • 170 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 110 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z bezą:

  • 85 g mąki
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru

Krem truskawkowy:

Sposób przygotowania:

Tort bezowo - truskawkowy

Etap 1:

Tort bezowo - truskawkowy
Z podanych składników przygotować pierwsze ciasto.

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać na gładką masę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać.

Etap 2:

Tort bezowo - truskawkowy
Ciasto przełożyć do formy i piec w temp.175°C.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min w 175°C.

Etap 3:

Tort bezowo - truskawkowy
Przygotować drugą warstwę ciasta, wyłożyć bezę.

Ciasto z bezą: Drugą warstwę ciasta przygotować jak pierwszą z podanych składników. Przełożyć do formy. Na wierzch wyłożyć bezę ubitą z białek i cukru pudru.

Etap 4:

Tort bezowo - truskawkowy
Ciasto z bezą piec do 1 godziny w 165°C.

Piec 50 - 60 minut w temp. 165°C. Zostawić w piekarniku do wystudzenia, aby beza nie opadła.

Etap 5:

Tort bezowo - truskawkowy
Truskawki zmiksować z cukrem i połączyć z żelatyną.

Krem truskawkowy: Żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić. Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Kilka zostawić na wierzch ciast, do dekoracji. Energicznie mieszając dodawać małymi porcjami żelatynę. (Jeśli powstałyby grudki wystarczy lekko podgrzać zmiksowane truskawki).

Etap 6:

Tort bezowo - truskawkowy
Śmietanę połączyć z musem truskawkowym.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem truskawkowym. Krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć ciastem z bezą. Udekorować truskawkami. Wstawić ponownie do lodówki do pełnego stężenia.