Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

tort bezowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pyszny tort imieninowy...:)

tort bezowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

tort bezowy

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort bezowy
Upiec ciemny biszkopt i przekroić na dwie części. Masa: Na parze ubić jajka z cukrem do białości. Utrzeć margarynę i masło. Dodać zaparzone jajka. Ucierać do puszystości. Pod koniec dodać alkohol. Przełożenie tortu: Połowę biszkopta naponczować, położyć cienka masę i ułożyć gęsto bezy, i znów przykryć masą i drugą połową biszkopta. Posmarować masą i polać polewą.
tort bezowy
Upiec ciemny biszkopt- z dodatkiem kakao i przekroić na pół
tort bezowy
Bezy układać ciasno jeden obok drugiego, tak by przerwy były niewielkie