Tort bezowy z ananasem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort bezowy z ananasem

Tort bezowy ze świeżym ananasem z doskonałym orzeźwiającym kremem to idealna propozycja dla wszystkich smakoszy tropikalnych słodkości!

Składniki:

Tort bezowy z ananasem

Beza

  • 4 białka
  • 30 dag miałkiego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Krem i dekoracja

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z ananasem
1. Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Po kilku minutach dodać sok z cytryny.

2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 16 cm, wyłożyć masę bezową. Piec 15 min w 150°C. Potem obniżyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 2,5 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach.

3. Mleko zagotować z wyskrobanymi ziarnami wanilii i skórką z cytryny. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę. Mieszając, wlewać do żółtek 1/3 gorącego mleka. Płyn przelać do reszty mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wystudzić.

4. Masę wymieszać z drobno pokrojonym ananasem, kremem przełożyć blaty.