Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Tort bezowy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Myjemy śliwki i drylujemy je. Kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy z 15 dag cukru i cukrem waniliowym.

Tort bezowy ze śliwkami

Składniki:

Tort bezowy ze śliwkami

 

  • 50 dag śliwek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tort bezowy ze śliwkami
Myjemy śliwki i drylujemy je. Kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy z 15 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy 2 całe jajka i 2 żółtka. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko. Tortownice nacieramy margaryną i sypiemy bułkę tartą. Wlewamy ciasto na tortownice a na wierzchu układamy śliwki, sypiemy je cynamonem. Przez ok 30 minut pieczemy w temp. 200 stopni C. Ubijamy białka na sztywno z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto po 30 min wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu dajemy pianę. Pieczemy jeszcze przez ok 10-15 min. Po wystygnięciu sypiemy startymi na tarce migdałami. Smacznego.