Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest prosty w wykonaniu.

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

Biszkopty x 3:

Krem kokosowy:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 200 ml zimnego mleka
  • 200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Pianka cytrynowa:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 125 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.

3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.

5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:

Tortownica o średnicy 18 cm.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.
Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką
Tort biszkoptowo-kokosowy z pysznym kremem.

Tagi:

tort okazje