Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ten tort chociaż jest bardzo prosty w wykonaniu jest bardzo pyszny. Lekki i taki lekko kwaskowaty, nie za słodki, taki w sam raz. Polecam upiec go na podwieczorek lub urodziny.

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

Biszkopty x 3:

Pianka:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • dowolna cukrowa posypka
  • 5 dag białej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy.

3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania.

4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką.

5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą noc. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.

Rady:

Tortownica o średnicy 18 cm.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % , ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.
Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką
Lekki tort biszkoptowy z lekką pianką i powidłem.