Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort brzoskwiniowo kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tort urodzinowy z masa śmietanową, brzoskwiniami i kokosem.

Tort brzoskwiniowo kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort brzoskwiniowo kokosowy

 

  • 3 spody biszkoptowe do tortu
  • 1 l śmietany 30% bladź 36%
  • 1 żółta galaretka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 połówek brzoskwiń z syropu
  • Powidła bądź konfitury wieloowocowe
  • Mała paczka kokosu
  • Ozdoby do dekoracji tortu – perełki, kwiatuszki itp.

 

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowo kokosowy
W 250 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny – zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy śmietanę i ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Kiedy galaretka ostygnie wlewamy ja śmietany i dokładnie mieszamy. Dwa spody biszkoptowe obficie smarujemy konfiturami, nakładamy jeden krążek na drugi, który smarujemy masą śmietanową i układamy pokrojone brzoskwinki. Przykrywamy trzecim spodem i cały tort smarujemy śmietaną, zostawiając troszkę na zdobienie. Boki tortu obficie obsypujemy kokosem. Górę tortu zdobimy wg uznania. Zostawiamy w lodówce aby tort się stężał.
Tort brzoskwiniowo kokosowy
Dwa spody biszkoptowe smarujemy powidłamy i nakłądamy na siebie
Tort brzoskwiniowo kokosowy
nakładamy warstwę śmietany która jest już dość stężała
Tort brzoskwiniowo kokosowy
następnie ukąłdamy pokrojone brzoskwinie
Tort brzoskwiniowo kokosowy
Całytort smarujemy śmietanową masą i boki obsypujemy kokosem