iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort brzoskwiniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię piec torty, szczególnie z owocami. Nie musimy dodawać barwnika, ale wtedy krem nie będzie wyglądał tak ładnie.

Tort brzoskwiniowy

Składniki:

Tort brzoskwiniowy

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj,
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 0,5 litra śmietany kremówki,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 serek homogenizowany,
  • 1 serek mascarpone,
  • 2 brzoskwinie,
  • 1/2 szklanki herbaty,
  • różowy barwnik

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy
4 całe jaja plus 1 szklanka cukru ubić na parze plus 2 łyżeczki proszku i szklanka mąki upiec biszkopt. W ten sam sposób upiec drugi biszkopt. Piec w temperaturze 180 stopni 25 minut. Po wyjęciu jeden biszkopt zmniejszamy odrzynając 2 cm ze średnicy (to będzie II piętro), dzielimy na trzy części większy biszkopt, natomiast drugi na dwie części. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone, ma małych obrotach miksera mieszamy, brzoskwinie rozdrabiany blenderem, odsączamy. Na tortownicy układamy pierwszą część biszkoptu, sok z brzoskwiń mieszamy ze słodką herbatą nasączamy biszkopt, wykładamy cieniutką warstwę brzoskwiń i na to warstwa masy, tak samo postępujemy z pozostałymi częściami biszkoptu, tworzymy również drugie piętro z małego biszkoptu. Zostawiamy trochę masy, którą zabarwiamy różowym barwnikiem (ja użyłam również czerwonego), szprycką tworzymy dowolne wzory. Dekorujemy tort również brzoskwiniami.