czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Tort zrobiłam na imieniny męża. Prezentował się bardzo wykwintnie, a goście go zachwalali. Nie zostawili nawet okruszka.

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

Składniki:

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

 

  • Krem czekoladowy:
  • 5 jajek,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżku cukru,
  • łyżka kakao,
  • 250g masła lub margaryny.

 

 

  • Dodatkowo:
  • 300g bez,
  • 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
  • czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.

2. Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej.

3. W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.

4. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę.

Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym. Tort przechowywać w lodówce.