Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1733]

Tort ciężarówka

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na deser polecamy dzisiaj apetyczny tort przypominający... ciężarówkę.

Tort ciężarówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort ciężarówka

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maki

  • Biszkopt ciemny:
  • 2 duże jajka
  • niecałe 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyzki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki kakaa

  • Dodatki
  • słoik powideł
  • orzechy laskowe
  • lentilki
  • małe markizy
  • wódka
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Tort ciężarówka

Obydwa biszkopty pieczemy w sposób tradycyjny: najpierw ubijamy białka, dodajemy cukier, nastepnie zółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem (i kakaem) - wsypujemy do ubitych jajek, mieszamy łyżką i wylewamy na wąską blaszke. Jasny biszkopt pieczemy 25, ciemny 20 minut.



1,5 szklanki mleka nastwiamy na gaz, w pozostałym rozpuszczamy budyń, mąki oraz cukier - wylewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy gęsty budyń. Po całkowitym wystudzeniu miskujemy z miękkim masłem.



jasny biszkopt przekrawamy na pół, dolną częśc namaczamy alkoholem, nastepnie posypujemy orzechami i smarujemy 1/3 częscia kremu, przykładamy to ciemnym biszkoptem który również namaczamy wódką, dajemy powidła, orzechy i krem. Z górnej części biszkoptu odcinamy ok 5-7 cm ciasta pozostawiajac miejsce na maske - przykrywamy tort i wszystkie sciany tortu smarujemy pozostałym kremem. Z małych markizów robimy koła, z kolorowych cukierków światła auta oraz zdobienia.

Redakcja poleca:

Tagi:

tort auto