akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tort cytrynowy z nutą kokosu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort, który robiłam z okazji 70 urodzin babci. Wszystkim bardzo smakował. Krem cytrynowy doskonale równoważy słodkość wkładki kokosowej. Całość tworzy naprawdę pyszną całość. Polecam!

Tort cytrynowy z nutą kokosu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort cytrynowy z nutą kokosu

Biszkopt jasny

Wkładka kokosowa

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem cytrynowy

Poncz

Dodatkowo

  • dżem brzoskwiniowy
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
  • biała czekolada starta, do dekoracji boków tortu
  • ciemna czekolada do dekoracji (napisy oraz kokarda)

Sposób przygotowania:

Tort cytrynowy z nutą kokosu

Biszkopt jasny

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąki przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt przekroić na 2 blaty.

Wkładka kokosowa

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki kokosowe oraz przesianą mąkę, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160st.C około 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem cytrynowy

1 szkl. mleka zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Resztę mleka zmiksować z jajkami, przesianymi mąkami oraz skórką (opcjonalnie). Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.

Kolejność

Tort cytrynowy z nutą kokosu
Wysmarowanie tortu kremem cytrynowym.

I blat biszkoptu nasączyć ponczem, wysmarować dżemem, a następnie kremem cytrynowym. Krem posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Przykryć wkładką kokosową, nasączyć ponczem, wysmarować dżemem, następnie kremem i posypać migdałami i kokosem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem cytrynowym. Boki obsypać startą, białą czekoladą.

Kokarda z czekolady

Tort cytrynowy z nutą kokosu
Delikatne usunięcie papieru z czekolady.

Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wylać ją na papier do pieczenia. Dobrze rozprowadzić szpatułką. Odstawić do lekkiego stężenia. Za pomocą noża dzielimy czekoladę na kilka pasków. Razem z papierem składamy czekoladę w pół i skleić końce. Tak przygotowaną czekoladę schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie bardzo delikatnie ściągamy papier i oddzielamy od siebie poszczególne paski czekolady. Za pomocą rozpuszczonej czekolady łączymy wszystkie części tworząc kokardę.Wierzch tortu dowolnie udekorować. Schłodzić kilka godzin. Smacznego!