gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort czekoladowo - gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort o wilgotnych ciastach, i połączeniu dwóch smaków.

Tort czekoladowo - gruszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowo - gruszkowy

 

 

  • Masa
  • 2 gorzkie czekolady
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki masła

 

  • Mus gruszkowy
  • 1 puszka gruszek w zalewie
  • 1 galaretka gruszkowa

 

  • Dodatki
  • gorzka czekolada
  • lukier

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - gruszkowy
Ciasto - Margarynę rozpuścić. Ubijamy żółtka z cukrem, wlewamy letnią rozpuszczoną margarynę, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy i lekko mieszamy ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 180. Upieczone ciasto przekrawamy na 4 części. Masa czekoladowa - Czekoladę rozpuszczamy na parze. Jajka ubijamy z cukrem aż cukier się rozpuści. Miękkie masło ucieramy na biały puch dodajemy na przemian po łyżce masy jajecznej i czekoladę – ucieramy na jednolity krem. ( 4 łyżki masy odkładamy na obłożenie boków tortu) Mus gruszkowy - Gruszki razem z zalewą z puszki miksujemy, podgrzewamy i wsypujemy suchą galaretkę – mieszamy. Mus odkładamy do lekkiego zastygnięcia. Przełożenie tortu Ciasto czekoladowe – ½ masy czekoladowej – ciasto czekoladowe – tężejący mus gruszkowy – ciasto czekoladowe – ½ masy czekoladowej – ciasto czekoladowe. Wierzch ciasta dekorujemy lukrem , boki smarujemy odłożoną masą czekoladową i obtaczamy w startej czekoladzie.
Tort czekoladowo - gruszkowy
Upieczony jeden spód ciasta przekładamy masą
Tort czekoladowo - gruszkowy
Na środek tortu wykładamy tężejący mus gruszkowy
Tort czekoladowo - gruszkowy
Na górną część ciasta wykładamy masę czekoladową
Tort czekoladowo - gruszkowy
Kawałek tortu czekoladowo - gruszkowego