SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowo jabłkowy

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Tort czekoladowo jabłkowy Więcej zdjęć (4)

kolejny pyszny torcik ..................

Składniki:

Tort czekoladowo jabłkowy

 

  • Biszkopt :
  • 3 żółtka
  • 9 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • Masa :
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 2 słoiki dżemu jabłkowego z granatem ( po 350 g )
  • perełki cukrowe i posypka do ciast do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo jabłkowy
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będą już ubite dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy ( śr. 23 cm ) z dnem wysmarowanym margaryną. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 4 placki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i schłodzić. Prawie zimną ale płynną czekoladę dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Przełożenie : placek posmarować 1/3 ilości dżemu i rozsmarować po powierzchni placka. Następnie nałożyć część masy czekoladowej, rozsmarować i przykryć plackiem. Te czynności wykonujemy aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu i boki posmarować masą, boki można udekorować widelcem robiąc rowki. Na wierzchu udekorować resztą śmietany według własnego uznania i posypać perełkami i posypką. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Tort czekoladowo jabłkowy
Prawie zimną ale płynną czekoladę dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać..
Tort czekoladowo jabłkowy
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 4 placki.......
Tort czekoladowo jabłkowy
Przełożenie : placek posmarować 1/3 ilości dżemu i rozsmarować po powierzchni placka..