SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowo malinowy

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Tort czekoladowo malinowy Więcej zdjęć (5)

Torcik lekki i puszysty. Frużelina z malin fajnie się w nim komponuje. Polecam samemu zrobić dekoracja z czekolady gorzkiej

Składniki:

Tort czekoladowo malinowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 120 gram cukier kryształ
  • 180 gram mąka tortowa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao czarne

 

  • Masa malinowa:
  • 40 dkg maliny mrożone
  • 1 budyń waniliowy na 1/2 mleka
  • 3 łyżki cukru

 

  • Masa śmietanowa:
  • 250 gram serek mascarpone
  • barwnik spożywczy żółty w żelu
  • 500 ml śmietana kremówka 36 %
  • 1 łyżka cukier waniliowy
  • 2 łyżki płaskie cukier puder
  • 1 łyżeczka fix do śmietany opcjonalnie

 

  • Dekoracje czekolada:
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • Poncz:
  • 1/2 cytryny
  • 100 ml syropu czekoladowego
  • 1/3 szklanki wina deserowego
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo malinowy
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier dalej ubijam mikserem. Dodaję żółtka stopniowo i ubijam na puszysta masę. Mąkę przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenie i mieszam. Wsypuję stopniowo do jaj i mieszam już ręką delikatnie. Przekładam do formy okrągłej średnica 25 cm. Wstawiam do piekarnika temp 160 stopni termoobieg na 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się.Do garnka przekładam maliny.Sok który się wytworzył przy odmrażaniu malin przelewam do kubka, dodaję budyń i rozrabiam.. Maliny podgrzewam dodaję cukier, kiedy się rozpuści dodaję rozrobiony budyń. Podgrzewam dalej aż zacznie gęstnieć. Masę malinową odstawiam do wystygnięcia. Poncz: Do szklanki wlewam wino, dodaję wodę z sokiem z cytryny i syrop czekoladowy. Wszystko mieszam. Masa śmietanowa: Śmietanę schłodzoną wlewam do miski, dodaję ser , cukier puder, cukier waniliowyUbijam mikserem na puszystą masę. Pod koniec dodaję około 1 łyżeczkę barwnika żółtego w żelu. Biszkopt kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, smaruje 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam ponczem , smaruję masą malinową. Układam ostatni blat jego już nie nasączam. Tort boki i górę smaruję resztą kremu. Dekoracje: Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czyli kruszę ją do miski, którą wkładam do garnka z gotującą się wodą. Dno miski ma nie dotykać wody. Po rozpuszczeniu się czekolady wylewam ją na szklany blat cienką warstwę. Czekoladę rozprowadzam pędzelkiem. Odstawiam do zastygnięcia. Kiedy czekolada będzie sucha ostrym nożem szerokim zeskrobuję ruloniki czekoladowe. Układam je na torcie, resztę pokruszonej czekolady wykorzystuję na boki tortu.
Tort czekoladowo malinowy
ciasto na biszkopt ubite i przełozone do formy
Tort czekoladowo malinowy
biszkopy upieczony wyjęty z formy stygnie
Tort czekoladowo malinowy
frużelina z malin w garnku ugotowana i stygnie
Tort czekoladowo malinowy
blaty biszkopta przełozone kremem i frużeliną