Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort czekoladowo-orzechowy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyka smaku.............

Tort czekoladowo-orzechowy z powidłami

Składniki:

Tort czekoladowo-orzechowy z powidłami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyzek mąki
  • 6 łyzek cukru
  • Łyzeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka orzechowa:
  • 4 jajka
  • 4 łyzki cukru
  • 4 łyzki mielonych orzechów
  • 1 łyzka mąki
  • 0,5 łyżeczki bulki tartej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 2 łyzki kakao
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Doadtkowo:
  • Orzechy do dekoracji
  • Powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-orzechowy z powidłami
Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół Masa: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Wkładka: Ubic sztywna pianę z białek, pod koniec dodać łyżkę cukru. Utrzec żółtka z resztą cukru, połaczyć z resztą składników i ostrożnie wymieszać. Piec 20-30 minut. Przełozenie: Biszkopt+powidła+masa+wkładka+powidła+masa+biszkopt+masa