olla85

olla85

Kucharz
[Przepisów: 2]

Tort czekoladowo - owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wilgotne blaty kakaowe, przełożone pysznym, wyrazistym w smaku kremem z owoców leśnych. Całości dopełnia smakowita polewa czekoladowa. Polecam :)

Tort czekoladowo - owocowy

Składniki:

Tort czekoladowo - owocowy

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao

Krem

  • 500 g owoców leśnych, świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
  • 500 g serka mascarpone

Nasączenie

  • 130 ml likieru owocowego ( np. malinowego, porzeczkowego, będzie pasował też wiśniowy )
  • 50 ml wody

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 75 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - owocowy
Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu. Wsypać przesiane suche składniki - mąkę pszenną i kakao - i bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( trzeba to robić naprawdę bardzo delikatnie, ponieważ biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki ubitym białkom; jeżeli będziemy mieszać zbyt energicznie pęcherzyki powietrza ulegną zniszczeniu i biszkopt nie urośnie ).Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno, boków niczym nie smarować. Przełożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ciasto przekroić na 3 równe blaty.

Krem: 500 g owoców leśnych, świeżych lub mrożonych 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody 500 g serka mascarpone W niedużym garnuszku wymieszać owoce z cukrem ( mrożonych owoców nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, wymieszać i zagotować. Zestawić z palnika. W tym momencie można całość przetrzeć przez sitko aby pozbyć się drobnych pesteczek. Rozpuszczoną żelatynę wmieszać do jeszcze ciepłego sosu owocowego. Dobrze wymieszać. Schłodzić, następnie wstawić do lodówki aby sos stężał.

Najlepiej taki sos przygotować wieczór wcześniej.

Po tym czasie owocowy sos ( a właściwie już galaretkę ) zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone, do otrzymania jednolitego kremu.

Nasączenie: 130 ml likieru owocowego ( np. malinowego, porzeczkowego, będzie pasował też wiśniowy ) 50 ml wodyWodę i likier wymieszać.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 75 ml śmietanki kremówki Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy czekoladowej. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Ułożyć na paterze jeden z kakaowych blatów. Nasączyć go 1/3 mieszanki wody z likierem. Posmarować połową owocowego kremu. Przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć 1/3 ponczu. Na to wyłożyć pozostały krem, przykryć ostatnim kakaowym blatem i nasączyć pozostałą częścią ponczu. Na wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc ( dopiero po tym czasie całość nabierze właściwego smaku ). Smacznego :)