gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort czekoladowo - rodzynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny torcik o ciekawym połączeniu smakowym. Masa z rodzynek na wierzchu ładnie się prezentuje i znakomicie smakuje. Ciasto można to przygotować również w tradycyjnej blaszce.

Tort czekoladowo - rodzynkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowo - rodzynkowy

 

  • Biszkopt (składniki na jeden blat tortu)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa czekoladowa
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 kostka masła

 

  • Masa rodzynkowa
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki masła
  • 30 dag rodzynek
  • rum lub spirytus

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - rodzynkowy
Rodzynki moczymy dzień wcześniej w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień odsączamy rodzynki - alkohol zachować. Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 30 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180. (Pieczemy 3 blat ciasta) Masa budyniowa - Gotujemy oba budynie - studzimy, następnie ucieramy masło dodają stopniowo po łyżce budyniu. Masa czekoladowa - Rozpuszczamy na parze w miseczce masło z obiema czekoladami, dodać rodzynki - wymieszać. Przełożenie ciasta Biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - na wierzch rozsmarowujemy masę rodzynkową. Ciasto odkładamy do zastygnięcia.
Tort czekoladowo - rodzynkowy
Rozpuszczamy na parze czekoladę z masłem dodajemy rodzynki
Tort czekoladowo - rodzynkowy
Smarujemy jeden spód biszkoptu dżemem porzeczkowym
Tort czekoladowo - rodzynkowy
Następnie przekładamy biszkopty masą budyniową
Tort czekoladowo - rodzynkowy
Na wierzch tortu wykładamy masę rodzynkową