Tort czekoladowo - wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten torcik zrobiłam dla mojej siostry na jej 2 rocznicę ślubu

Tort czekoladowo - wiśniowy

Składniki:

Tort czekoladowo - wiśniowy

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100g kakao
  • 3 łyżeczki wody
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

 

  • PONADTO:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie
  • wiórki kokosowe polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - wiśniowy




  Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia.Piec ok. 35 minut w temp. 170c w blaszce o wymiarze 25 cm.

  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kakao zagotować z cukrem, wodą i czekoladą, ostudzić i wymieszać z margaryną.

Rozrobić galaretkę wymieszać z wiśniami.

  Placek przekroić na pól i smarować masą , należy robić to w blaszce gdyż do środka trzeba wlać galaretke.Ciasto polać czekoladą i ozdobić wiórkami.