Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tort czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort przygotowany na urodziny mojego synka. Bardzo nam wszystkim smakował. Niby słodki, ale nie tak bardzo. Polecam.

Tort czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort czekoladowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką cukru i cukier waniliowym na jasną, puszystą masę dodając porcjami zimną wodę. Do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier( pamiętajmy, że jeśli ubijamy je tym samym mikserem, którym ubijaliśmy żółtka, powinniśmy wcześniej umyć i osuszyć mieszadła, w przeciwnym razie białka się nie ubiją). Do masy żółtkowej dodajemy ubite białka i przesiane mąki. Mieszamy łyżką lub miotełką delikatnie, ale dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia, a później dzielimy na 3- 4 blaty. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy na sitku, żeby odciekły. 1,5 łyżeczki żelatyny przygotowujemy wg informacji z opakowania. Tabliczkę białek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno dodając do smaku cukier puder, a następnie powoli, porcjami rozpuszczoną, lekko ciepłą białą czekoladę. Gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przekładamy poszczególne blaty. Jeśli jest zbyt rzadka, wówczas wstawiamy ją na chwilę do zamrażalnika, bardzo szybko zaczyna tężeć. Każdy z blatów nasączamy ponczem( może być do sok z brzoskwiń z alkoholem, słodka herbata lub słodka herbata z alkoholem- według upodobań), następnie smarujemy dżemem i masą śmietanowo- czekoladową. Na masie układamy pokrojone brzoskwinie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. 0,5 łyżeczki żelatyny przygotowujemy wg informacji z opakowania. 200 ml śmietany 30% ubijamy dodając do smaku cukier puder, następnie dodajemy porcjami rozpuszczoną gorzką czekoladę Wedel( powinna być ciepła, ale nie gorąca). Na koniec dodajemy partiami żelatynę. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na wierzchu i na bokach tortu. Boki tortu ozdabiamy wiórkami migdałów. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób.
Tort czekoladowy
Blaty biszkoptu kroimy na kilka cieńszych blatów.
Tort czekoladowy
Biszkoptowy blat nasączamy, smarujemy dżemem i kremem.
Tort czekoladowy
Na krem wykładamy kawałki pokrojonej brzoskwini.