nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Tort czekoladowy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zrobiłam go na imieniny taty. Smakował naprawdę dobrze.

Tort czekoladowy.

Składniki:

Tort czekoladowy.

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 16 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • słoik dźemu wiśniowego
  • krem czekoladowy dr. Oetker
  • krem ajerkoniakowy dr. Oetker
  • 600 ml mleka
  • op. galarerki malinowej
  • 1 dojrzały banan
  • posypka czekoladowa
  • dowolne ozdoby

 

  • herbata lub rozcieńczony alkohol do nasączenia biszkopta

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy.
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, te ubijamy na pianę, następnie naprzemiennie dodajemy trochę żółtek i trochę cukru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Wyłączamy mikser, do przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, następnie łączymy całość miksując na najniższych obrotach. Całość wlewamy do dużej tortownicy (wcześniej natłuszczonej) i pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowujemy galaretkę w 400 ml wody. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Każdy z nasączamy. Spodni blat smarujemy grubą warstwą dżemu wiśniowego. Na niego układamy kolejną warstwę biszkoptu. Krem czekoladowy miksujemy z 300 ml schłodzonego mleka. Do przygotowanego kremu dodajemy pokrojonego w kostkę banana oraz w dowolny sposób rozdrobnioną galaretkę, całość dokładnie mieszamy i układmy na ciasto. Równo rozsmarowujemy. Kładziemy ostatnią warstwę ciasta. Przygotowujemy krem ajerkoniakowy wg przepisu na opakowaniu. Gładko smarujemy nim całą powierzchnię tortu. Boki obsypujemy posypką czekoladową, a górę dowolnie ozdabiamy. Tort proponuję przygotować dzień wcześniej, by dobrze się schłodził.