malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tort czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To jest niewątpliwie jeden z najbardziej udanych tortów. Do tego bardzo smaczny i świetnie prezentuje się na stole.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • biszkopt
  • 8 jaj,
  • 1,5 szklanki maki ziemniaczanej,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • puszka masy kajmakowej,
  • połowa kostki masła plus 4 łyżki cukru,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 1 słoik dżemu z porzeczkowego,
  • do dekoracji:
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 paczki biszkoptów podłużnych,
  • dowolne akcesoria np. wiórki czekoladowe
  • Do nasączenia mocna zimna kawa

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej. Mieszamy a potem 2/3 masy wykładamy do dużej okrągłej formy a pozostałą do mniejszej formy(możemy również do dużej ale wtedy musimy wyciąć z biszkoptu równe koło na drugie piętro tortu). Pieczemy biszkopty. Następnie dzielimy na tyle części na ile możliwe. Najlepiej duży na trzy a mały na dwie części. Masło ucieramy na puszysto z cukrem. Dodajemy masę kajmakową. A następnie przestudzoną, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę studzimy. Biszkopty nasączamy kawą i smarujemy dżemem, przekładamy kremem. Następnie robimy drugie piętro w ten sam sposób. Dekorujemy całość masą, biszkoptami, kakaem oraz wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy.